Klima Kodaň 2009

Dánský návrh Kodaňské dohody zvedl rozvojové státy ze židlí

8. 12. 2009 22:59:28
Delegáty druhý den kodaňského summitu o ochraně klimatu nemile překvapila zpráva, že hostitelské zemi, která navenek i v zákulisí intenzivně pracuje na úspěchu nové klimatické dohody, unikl tajný dokument, který představuje právě základ toho, na čem by se měly smluvní strany během následujících necelých dvou týdnů dohodnout. Konkrétně se jedná o připravované závěrečné rozhodnutí, kvůli kterému zamíří příští týden do Kodaně více jak 100 hlav států a vlád. Dokument tedy nebyl vůbec určen pro veřejnost a rozhořčení projevili především představitelé některých rozvojových států, podle kterých je text značně nevyvážený a zvýhodňuje především bohatší rozvinuté země.

Podle rozvojových zemí text soustřeďuje do rukou vyspělých států rozhodující sílu v oblasti politiky ochrany klimatu a role OSN jako nezávislého arbitra je odsunuta na vedlejší kolej. Navíc interpretace, kterou si rozvojové státy z tohoto dokumentu vyložily, vyznívá jednoznačně diskriminačně. Obyvatele bohatých států by mohli vyprodukovat až dvojnásobek emisí do roku 2050, zatímco limity pro měrné emise CO2 na obyvatele by pro obyvatele rozvojového světa zůstaly výrazně nižší.

Dánské předsednictví únik materiálu oficiálně nekomentovalo a někteří čeští i evropští experti se domnívají, že je celá aféra s únikem dokumentu lehce “nafouknutá“, protože samotný text je datován na 27.listopadu a připomíná spíše materiál, který se již objevil již na ministerském pre-COP, kterého se právě na konci listopadu zúčastnilo přibližně 30 nejvýznamnějších globálních hráčů v čele s USA a Čínou. Nejedná se tedy patrně o aktuálního verzi toho, co si dánské předsednictví bedlivě hlídá a diskutuje pouze v nejužším okruhu spolupracovníků dánské prezidentky COP Connie Hedegaard a při politických konzultacích na nejvyšší úrovni. To, že se takový dokument objevil na veřejnosti sice není dobře, ale na druhou stranu to asi příliš nepřekvapí. Téměř všechny významné státy a skupiny států se totiž právě v tuto chvíli zabývají přípravou podobných návrhů, kterými se snaží ovlivnit výsledek kodaňského summitu ve svůj prospěch.

Doufejme, že tato dnešní aféra zásadně nenaruší vyjednávání a zcela nezdecimuje již tak narušenou důvěru mezi rozvojovým a rozvinutým světem. Náprava vztahů s rozvinutými zeměmi musí být přesvědčivá a musí přijít rychle. Tak vzhůru do vyjednávání!

Z Kodaně

Klára Mikulíková (členka vyjednávacího týmu ČR) a Pavel Zámyslický (vedoucí vyjednávacího týmu ČR)

Zveřejněný "tajný" text Kodaňské dohody najdete zde: http://www.guardian.co.uk/environment/2009/dec/08/copenhagen-climate-change

Autor: Klima Kodaň 2009 | karma: 13.22 | přečteno: 2464 ×
Poslední články autora