Evropská rada včera schválila finanční příspěvek pro Kodaň

Hlavy členských států sedmadvacítky včera v Bruselu rozhodly, že EU přispěje v následujících třech letech (2010-2012) částkou 7,2 miliardy euro na boj s klimatickou změnou v rozvojových zemích. Česká republika se k této částce připojila sumou 12 milionů euro (cca 300 milionů korun). Mimo ČR přispěje například Slovensko 9 miliony, Švédsko 800 miliony a Velká Británie dokonce 1,2 miliardami euro. Prostředky mají směřovat jak do nových nízkouhlíkových technologií, tak i do opatření zaměřená na adaptaci proti negativním dopadům změny klimatu v nejméně rozvinutých zemích. Jde například o zajištění snižujících se zásob pitné vody, protipovodňová opatření atd.

Česká republika přispěje v roce 2010 z velké části prostředky v rámci oficiální rozvojové pomoci (ODA) – nejedná se tedy o žádné dodatečné zatížení státního rozpočtu oproti původnímu návrhu. V následujících letech bude naší snahou postupně podíl ODA na závazku ČR snižovat a naopak zvýšit podíl jiných veřejných zdrojů a to především od roku 2012 skrze inovativní financování, kdy by ČR měla poprvé získat prostředky z aukcí povolenek v rámci systému obchodování s evropskými povolenkami (EU ETS). Mimo EU již svůj závazek pro krátkodobé financování zveřejnilo Japonsko, které přispěje 9,2 miliardami dolarů. Významné příspěvky hodlají v následujících dnech zveřejnit i další světové velmoci v čele s USA a prezidentem Obamou, který do Kodaně přijede na poslední den jednání v pátek 18. prosince.
Jenom pro připomenutí – konference v Kodani se dle informací dánských hostitelů účastní více jak 35 000 delegátů Z tohoto čísla více jak dvě třetiny tvoří zástupci nevládních organizací, podnikatelů, vysokých škol a výzkumných institucí a médií, kteří se v rámci své činnosti zabývají různými aspekty spojenými se změnou klimatu.
Pavel Zámyslický, Klára Mikulíková - členové delegace ČR

Autor: Petra Roubíčková | sobota 12.12.2009 12:15 | karma článku: 12,27 | přečteno: 2043x