Den lesů na summitu v Kodani

16. 12. 2009 9:41:13
Rok 2009 je zřejmě nejdůležitějším rokem pro světové lesy v historii. S tímto mottem začal v neděli 13.12. v Kodani Den lesů 3 (Forest Day 3). Dny lesů jsou pořádány u příležitosti konání klimatických konferencí (COP) Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) každoročně od roku 2007, kdy proběhl první takový den - Den lesů 1 na Bali při COP 13. Kodaňský Den lesů 3 pořádalo Mezinárodní centrum pro lesnický výzkum (CIFOR) s Partnerstvím pro spolupráci v lesnictví (CPF), což je sdružení 14 mezivládních organizací a mezinárodních vědeckých institucí. Den lesů 3 podpořila také dánská vláda.
Poselství Billa Clintona bylo poedáno prostoednictvím video nahrávky.
Poselství Billa Clintona bylo poedáno prostoednictvím video nahrávky.

Dny lesů jsou samostatnými akcemi probíhajícími paralerně s klimatickými konferencemi a obvykle se pořádají mimo areál jednání summitů.

Den lesů 3 tady v Kodani měl naprosto rekordní účast. Registrace na něj byly uzavřeny již měsíc předem, což je poměrně ojedinělá záležitost. Sešlo se tu přes 1500 účastníků a špiček světového lesnického sektoru. Připomeňme, že Den lesů 1 na Bali začínal s 800 účastníky a poznaňského Dnu lesů 2 (2008) se zúčastnilo „pouze“ přes 900 delegátů.

Účast na Dni lesů 3 byla vysoká i díky zájmu, který je věnován samotné COP 15. Schopnost lesů zachycovat a uchovávat uhlík (čímž významně příspívají ke zmírňování klimatické změny) nebo problematická otázka uvolňování emisí z devastace a degradace tropických pralesů a lesů obecně, (která v celkové bilanci emisí produkovaných člověkem tvoří plných 20%) je také k jedním z témat, jimiž se delegáti na COP 15 zabývají.

Dnu lesů se vedle zástupců nevládních organizací zúčastnili převážně odborníci světové lesnické komunity. Příkladem mohou být delegáti z lesnické sekce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), zástupci Fóra OSN o lesích (UNFF), Mezinárodního svazu lesnických výzkumných organizací (IUFRO), Evropského lesnického institut (EFI), samozřejmě také zástupci úmluv OSN, které se jakýmkoli způsobem lesů a lesnictví dotýkají – úmluvy UNFCCC, Úmluvy o biologické rozmanitosti (CBD), která se mj. zabývá lesní biodiverzitou, stejně jako Úmluvy OSN o boji proti desertifikaci (UNCCD) která řeší rozšiřování pouští mj. také na úkor lesů.

Význam světových lesů v boji s klimatickou změnou nelze popřít. Svědčí o tom příspěvky, které na nedělním Dni lesů 3 zazněly. Prostřednictvím video nahrávky vystoupil také bývalý prezident USA Bill Clinton, který zdůraznil význam výzkumu a vědecky podložených informací, ke kterým by měli mít přístup politici, jež nyní rozhodují o zásadních mechanismech v ochraně klimatu spojených s rolí lesů.

Po úvodním raním zasedání se Den lesů rozdělil na tři pléna, jejichž témata jsou určena 3 hlavními tématy týkajícími se lesů v souvislosti se změnou klimatu. A to na „Adaptaci“ zahrnující např. změnu dřevinné skladby v rozvinutých zemích či zavedení trvale udržitelného hospodaření v lesích v rozvojových zemích (cílem adaptace je přizpůsobit hospodaření v lesích a lesy samotné měnícímu se klimatu), na „Mitigaci“ zabývající se opatřeními, které umožňují klimatickou změnu zmírňovat (např. snižování emisí CO2 z velkoplošného odlesňování tropických pralesů) a na „Degradaci“ neboli hledání nástrojů, který by zabránily zhoršování (degradaci) stavu lesů zejména v rozvojových zemích.

Zajímavé pak byly poznatky z odpoledních sekcí. Se svými zkušenostmi s prací s domorodými obyvateli vystoupila i Wangari Maathai z Konga, držitelka Nobelovy ceny za mír z roku 2004. O dopadech oteplování, kterým denně musí čelit obyvatelé kanadského Yokunu hovořila Rose Kushniruk z organizace Champagne-Aishihik First Nation. Domorodcům roztávají ledové stezky, které tradičně využívali k přepravě, s oteplováním klesá i kvalita ryb, jež jsou jejich hlavním zdojem potravy. Zajímavostí může být, že se s postupujícm oteplování objevují archeologické předměty. Pracovní a lovecké nástroje, po staletí zamrzlé v ledu, jsou nacházeny stále častěji.

V rámci klimatických jednání se lesů a lesnictví týká především mechanismus REDD+ (omezení emisí z odlesňování a degradace lesů v rozvojových zemích, ochrana lesů a stávajících uhlíkových zásob v lesích). Jeho cílem je zpomalit a zastavit velkoplošné odlesňování v rozvojových zemích, zvláště pokud pochází z nelegálních těžeb, a podpořit ukládání uhlíku v současných porostech. Mechanismus REDD+ by měl fungovat na principu, při kterém rozvinuté země zaplatí rozvojovým za tzv. zastavené odlesňování.

Den lesů 3 byl ukončen ve večerních hodinách. Z pohledu světového lesnického sektoru je třeba všechny možnosti, které Kjótský protokol a Rámcová úmluva o změně klimatu nabízí pro zastavení odlesňování a zlepšení stavu světových lesů, podporovat.

Zuzana Jankovská, Ministerstvo zemědělství

Autor: Klima Kodaň 2009 | středa 16.12.2009 9:41 | karma článku: 9.55 | přečteno: 1747x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2182
Delegace zastupující Českou republiku na klimatickém summitu OSN v Kodani 7. - 18. prosince 2009. Členové delegace jsou experti na problematiku změny klimatu z ministerstva životního prostředí. Vyjednávací tým vede Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu MŽP. Vedoucím delegace je předseda vlády ČR Jan Fischer, mezi členy delegace dále patří např. Martin Bursík, Bedřich Moldan, Libor Ambrozek či Jan Dusík, ministr životního prostředí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...