Klima Kodaň 2009

Obama přiletí až v pátek

6. 12. 2009 22:50:49
Klimatičtí vyjednávači se opět v záplavě informací o Kodani dočkali jedné pozitivní zprávy. Prezident Spojených států amerických Barack Obama dorazí do Kodaně až v pátek 18. prosince – tedy v poslední den, kdy vyvrcholí světová konference o ochraně klimatu, která se koná od 7. do 18. prosince.

A proč ta radost, ze strany vyjednavačů? Původně měl americký prezident dorazit již první týden, ve středu 9. prosince, a byl připraven pronést projev o tom, že jsou Spojené státy již na cestě chránit klima naší planety, společně s EU, Čínou, Indií, Japonskem a dalšími nejvýznamnějšími mocnostmi a producenty emisí zároveň. Měl se rovněž zmínit o připravované americké legislativě na zavedení domácího systému obchodování s povolenkami a redukčních cílech pro rok 2020 (17%) a 2050 (80%) v porovnání s emisemi roku 2005. Částečně i díky této snaze o změnu “špatné americké nálady“ co se ochrany klimatu týče, má v nedalekém Oslu převzít Obama Nobelovu cenu míru.

Nyní však v Bílém domu mění plány. Díky oznámení Číny a Indie, které rovněž do Kodaně nejednou s prázdnýma rukama a hodlají na stůl položit konkrétní čísla o domácích redukčních plánech, se ukazuje jako stále reálnější, že by páteční setkání více jak 100 hlav států na konci druhého týdne mohlo přinést skutečně převratný výsledek vyjednávání a ten si Obama určitě nechce nechat ujít. Proto pevně věřme, že je Obamův úsudek správný, a že se z úspěšného konce bude radovat i česká delegace v čele s premiérem Fischerem.

A nyní k realitě – je stále jen neděle 6. prosince a konference začíná až zítra. Češi běží na odpolední koordinaci EU, kterou vede Švédsko - předsedající EU, kde se vše připravuje na zítřejší výkop, po němž začne tradiční tuhý boj o milimetry a pracné hledání kompromisů. Věřme, že následující dva týdny přinesou hmatatelné výsledky a naše kodaňská mise bude úspěšná!

Pavel Zámyslický, vedoucí vyjednávacího týmu ČR

Autor: Klima Kodaň 2009 | karma: 10.95 | přečteno: 1874 ×
Poslední články autora