Bella centrum se otřásá v základech

Je pondělní ráno a do kodaňského Bella centra, kde se už týden odehrává největší klimatická konference v historii, se valí nové tisíce delegátů a centrum se otřásá v základech. Doprava nestíhá, autobusy jsou přeplněné a u vchodu se tvoří stometrové fronty. Česká delegace, kterou již posílil i ministr životního prostředí Jan Dusík dobíhá doslova na poslední chvíli, ale stíhá začátek EU koordinace v půl deváté. Později se dozvídáme, že dnes odpoledne byla překročena denní maximální povolená kapacita 15000 delegátů a organizátoři zastavili vydávání nových registrací, což na vlastní kůži pocítil i jeden z českých delegátů, který se po několikahodinovém čekání dovnitř prostě nedostal.

Po koordinaci v deset hodin se všichni chtějí vrhnout do vyjednávání a přípravy rozhodnutí. Prezidentka COP15 navrhuje vytvořit neformální skupiny vedené vždy jedním ministrem z rozvinuté a jedním z rozvojové země. Skupiny mají pracovat s již připravenými texty a zabývat se 5 nejožehavějšími tématy:

- dlouhodobý cíl (k roku 2050)

- střednědobý cíl pro rozvinuté země (2020)

- střednědobý cíl pro rozvojové země

- role flexibilních mechanismů a emisního obchodování

- dlouhodobé financování

Problém je však ihned na světě a zhruba do druhé odpolední hodině probíhají intenzivní zákulisní jednání. Proč? Súdánu a několika dalším africkým státům se tento postup nelíbí a nechtějí ustoupit ani o milimetr. Rozhodli se prostě tlačit na nové závazky pod Kjótským protokolem pro ekonomicky vyspělé země (bez USA) a chtějí dokončit toto jednání před tím, něž se ukončí dohadování o tom, jak přispějí ke snižování emisí rozvojové země a USA. První je nakonec založena skupina pro závazky rozvinutých zemí v rámci Kjótského protokolu, které budou předsedat ministři Německa a Indonésie. Po dalších hodinách průtahů dostává konečně v sedm večer dánská prezidentka COP15 zelenou pro založení dalších čtyř skupin, které budou řešit zbylá klíčová témata.

Je půl osmé večer a Švédové svolávají rychlou koordinaci vyjednávačů EU, aby ještě shrnuli novinky a prodiskutovali další postup. Je to jedna z posledních příležitostí pro jednání v tomto formátu expertů. Zítra se ještě sejdeme v tradičních půl deváté a pak již na naše místa usednou od deseti ministři životního prostředí. Nicméně dnešní večer ještě nekončí a máme se na co těšit!

Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu, MŽP ČR

Autor: Petra Roubíčková | pondělí 14.12.2009 20:33 | karma článku: 11,60 | přečteno: 1763x
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2182x
Delegace zastupující Českou republiku na klimatickém summitu OSN v Kodani 7. - 18. prosince 2009. Členové delegace jsou experti na problematiku změny klimatu z ministerstva životního prostředí. Vyjednávací tým vede Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu MŽP. Vedoucím delegace je předseda vlády ČR Jan Fischer, mezi členy delegace dále patří např. Martin Bursík, Bedřich Moldan, Libor Ambrozek či Jan Dusík, ministr životního prostředí.